cip-teslim-sekli.jpeg

Cip Teslim Şekli Ve Kullanım Alanları

BİLGİLER

CIP, Carriage and Insurance Paid To teslim şeklinde satıcının alıcıya göre sorumlukları fazladır. Tüm taşıma modlarında kullanılan bir teslim şeklidir. Hem alıcının hem de satıcının sorumluluklarının net olduğu CIP teslim şekli, malların sigorta ve navlun masrafları ödenmiş olarak teslim edildiği anlamı taşır.

 

CiP Teslim Şekli Nedir?

Uluslararası ticarette teslim şekiller Incoterms (International Commercial Terms) olarak ifade edilir. Teslim şekillerinde satıcının ve alıcının sorumlulukları 3 harften oluşan kısaltmalarla ifade edilir. Uluslararası Ticaret Odası ICC (International Chamber of Commerce) uygulamalarına göre CIP teslim şekli tüm taşıma şekillerinde kullanılır. 

CIP teslim şekli İngilizce Carriage and Insurance, Paid To kelimelerinin kısaltmasıdır. Başka bir deyişle, mal bedel, sigorta ve navlunun ödenmiş olduğunu ifade eden bir teslim şeklidir. Sorumluluğun göndericide olduğu bir teslim şekli olup dış ticarette sıklıkla tercih edilir. CIP teslimi olarak anlaşılan gönderilerde satıcı ve alıcı malları daha önce karar verilen liman, depo ya da gümrüğe gönderme konusunda anlaşırlar. CIP teslim şeklinde gönderi sırasında malın sigortalandığı ve taşıma bedeli olarak ifade edilen navlun bedelinin ödendiği anlaşılır. CIP hem alıcıya hem de satıcıyı bazı sorumluluklar yükler. Satıcı malları istenilen zamanda, eksiksiz ve hasarsız olarak alıcının istediği yere göndermeyi taahhüt eder. 

CIP teslim şeklinde bu taahhüt aynı zamanda sigorta ve navlun bedelinin de satıcı tarafından ödenmiş olduğu anlamı taşır. Sigorta herhangi bir kaza durumunda poliçe teminatı kapsamına göre hasar tazmini sağlayacağından malları güvene alır. Diğer yandan CIP teslim şeklinde alıcının yüklendiği risk daha azdır. Mallar anlaşılan limana, gümrüğe ya da depoya ulaşana kadar malın başına gelebilecek herhangi bir kazanın sorumluluğu tamamen satıcıya aittir. Mal faturası yada proforma fatura üzerinden de teslim şekli CIP lokasyon (malların teslim edileceği yer) şeklinde ifade edilir. 

cip teslim şekli grafiği

CiP Teslim Şeklinde Satıcı ve Alıcı Arasındaki Sorumluk Dağılımı

Bu tarz teslimde satıcı ve alıcı sorumlulukları oldukça nettir. Bununla birlikte fatura gibi satış sözleşmesi niteliği olan dokümanlar üzerinde yer aldığında bağlayıcıdır. Alıcının mal ile ilgili sorumluluğunun nerede başlayıp nerede bittiği CIP teslim şeklinde belirtilir. Bunun yanında satıcının malın üretim deposundan çıkıp alıcı deposuna kadar olan süre boyunca hangi sorumluluklara sahip olacağı da CIP teslim şeklinin içeriğinde yer alır. Bu durumda hem satıcı hem de alıcı sorumluklarına aşağıda kısaca değinmekte fayda var. 

 

CiP Teslim Şeklinde Satıcının Sorumlulukları Nelerdir?

  • Satıcı, alıcı ile arasındaki sözleşmeye göre malı gerekli dokümanlarla birlikte alıcı ile mutabık kaldığı zamanda hazırlar.
  • Sözleşmede anlaşıldığı şekilde paketleyerek ve etiketleyerek yüklemeye hazır hale getirir.
  • Nakliye acentesi ile anlaşarak malların yükleme organizasyonu yapar.
  • Alıcı tarafından malların gözetimi talep edildiyse malların gözetimini organize eder.
  • İhracat izni gerektiren mallar için ihracat izinlerin alır.
  • Malın gümrük işlemlerini tamamlar.
  • Malların alıcının istediği zamanda ve alıcının istediği yerde olacak şekilde yüklendiği bilgisini de alıcı ile paylaşır. 
  • Malların varış bilgisini alıcı ile paylaşır.
  • Mal faturası, çeki listesi, sigorta, ATR, EUR1, Menşe gibi evrakların kopyalarını da yükleme ihbarıyla birlikte alıcıya e-mail ile gönderir.
  • CIP teslim şeklinde satıcı sigorta primi, yükleme masrafları ve olası riskleri üzerine alarak malları acentenin aracına yükler. 
  • Yüklediği mal cinsine ve gideceği ülkeye bağlı olarak en azından en dar çerçeveli bir nakliyat sigortası yaptırır. 
  • Alıcının grev, savaş, doğal afet gibi olağandışı risklere karşı da sigorta yaptırmak isterse primin kendisi ödeyerek satıcıdan sigorta kapsamını genişletmesini isteyebilir.
  • Malları alıcının ülkesinde istenilen limana teslim ettikten sonra mal ile ilgili tüm risk alıcıya geçmiş olur. 

 

CiP Teslim Şeklinde Alıcının Sorumlulukları Nelerdir?

  • Alıcı sözleşmede belirtildiği ödeme şekline göre mal bedelini öder.
  • Mal alıcının gümrüğüne vardığından gümrük işlemlerini tamamlar.
  • Gümrükleme sırasında oluşan gümrük vergilerini öder.
  • İthalat izni gereken malları için ilgili yerlerden malın çekimi için gerekli izinleri alır.
  • Malın limana boşaltım, iç nakliye ve diğer liman masraflarını ödeyerek malı kendi mülkiyetine geçirir.

Böylece satıcı malı zamanında ve sigorta ve navlun bedelleri ödenmiş olarak yükleyerek alıcı da mallarını gecikme yaşamadan teslim alarak sözleşmenin kendi tarafındaki maddelerini yerine getirmiş olur.

 

CiP Teslim Şeklinin Avantajları Nelerdir?

CIP, teslim şekli olarak havayolu, denizyolu ve karayolu taşımacılığı gibi hemen hemen tüm taşımacılık türlerinde tercih edilir. Bu taşıma şeklinin alıcı için oldukça avantajlı olduğunu söylemekte fayda var. Nedeni ise malların yüklenmesinden alıcı ülkesinde bulunan limana, gümrüğe ya da alıcının bildireceği gümrüklü bir depoya teslimine kadar tüm sorumluluk satıcıya aittir. Alıcı mallar limana geldikten sonra gümrükleme işlemini yaparak malları fabrika ya da deposuna alır. Satıcının ise öncelikle malın nakliyesini ayarlamak gibi bir sorumluluğu vardır. Bunun yanı sıra malın sigortasını yaparak eksiksiz ve zamanında alıcı limanına teslim etme sorumluluğunu da taşır. Burada risk çok büyük bir kısmı satıcı (ihracatı yapan) tarafında kalır. Alıcı (ithalatı yapan taraf) ise sadece kendi ülkesindeki işlerden sorumludur. Diğer yandan CIP teslim satıcı tarafında her seferinde birden fazla tedarikçiden fiyat alma gibi bir iş yükünü de beraberinde getirir. Ayrıca malın alıcının istediği liman ya da gümrüğe ulaşana kadar takibini yapmak ve malın bulunduğu nokta, tahmini varış zamanı hakkında alıcıyı bilgilendirmek de satıcının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra satıcı sigorta dahil malın varış ülkesindeki gümrük işlemi için gerekli tüm belgeleri eksiksiz olarak alıcıya iletmek zorundadır. Alıcı ancak tüm belgeler kendisine ulaştıktan sonra malın gümrükleme işlemlerini tamamlayabilir. 

 

Cip “carried Insrance Paid To” Fiyat Nasıl Hesaplanır?

Satıcı mal bedelini hesaplarken toplam maliyetin içine mutlaka ambalaj, yükleme, gümrük masrafları, işçilik ve diğer giderlerle birlikte taşıma sigortası ve navlun bedelini de ekler. Böylece malın CIP bedeli belirlenmiş olur. CIP bedelinin alıcıya yüksek gelmesi durumunda alıcı nakliye firmasını kendisi ayarlayarak malları FOB teslim almak isteyebilir. Böyle bir durumda malın taşımasıyla ilgili tüm risk alıcıya geçer. Bunun yanı sıra malın alıcının nakliye firması tarafından alınması, CIP teslim şeklinde oluşan nakliye acentesi ayarlama, malların varış ve çıkışı ile ilgili alıcıya bilgi verme gibi iş yükünü de satıcı tarafta ortadan kaldırmış olur. Diğer yandan malın acillik durumuna ve mahiyetine göre alıcı malı uçak, kamyon ya da gemi ile isteyebilir. Taşıma şekli değiştiğinde de birim navlun değişeceğinden toplam maliyet bedeli de değişir. 

Alıcı üretim hattına acil mal gerekmesi durumunda malların bir kısmını uçakla isteyebilir. Satıcı malın geri kalanını sözleşmeye göre kamyon ya da gemi ile gönderir. Navlun bedelinin artması CIP teslim şeklinde, başka türlü anlaşılmadıysa, daha çok satıcının riskidir. Malların havayolu taşımacılığı ile gönderilmesinden dolayı ortaya çıkan navlun maliyetinin bir kısmını alıcıdan talep edebileceği gibi kendisi ödemek durumunda da kalabilir. Bu durum sevkiyat şeklinin havayoluna dönme nedenine göre değişir. Her ne kadar CIP teslim şeklinde satıcı tüm riski üstlenmiş gibi görünse de nakliye firmasıyla yapacağı taşıma sözleşmesiyle riski taşıma firmasına devredebilir. Sözleşme taşımanın yanında nakliye sigortasını da kapsayabilir. 

Esalco Lojistik olarak deneyimli ve profesyonel kadromuzla her türlü nakliye organizasyonuz da çözüm ortağınız olmayı talep ediyoruz. CIP teslim şeklinde uzmanlaşmış kadromuzla irtibata geçerek navlun fiyatları hakkında bilgi alabilir, ilk deneme yükünüzü vererek bizimle çalışmaya başlayabilirsiniz. 

 

İlginizi Çekebilir: Navlun Nedir Ve Nasıl Hesaplanır


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!