ddu-teslim-sekli.jpeg

Ddu(Delivered Duty Unpaid) Teslim Şekli Nedir?

BİLGİLER

Dünya genelinde dış ticaret işlemlerinde yaygın olarak kullanılan incoterms kuralları, uluslararası ticarette taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları belirlemek amacıyla tasarlanmıştır. Bu kapsamda 2000 yılında yapılan güncelleme ile DDU (Delivered Duty Unpaid) teslim şekli, incoterms 2000 kuralları çerçevesinde tanımlanmıştır. Ancak 2010 yılı içerisinde yapılan güncelleme ile DDU, ıncoterms 2010 kuralları içerisindeki değişikliklerle şekillendirilmiş ve yeniden tanımlanmıştır.

DDU teslim şekli, tedarikçinin malları alıcıya teslim ettiği ancak gümrük vergileri ve diğer ithalat maliyetlerinden sorumlu olmadığı durumu ifade eder. Bu şekilde, alıcı malları teslim aldığında gümrükleme süreci ve maliyetlerinden kendisi sorumlu olur. DDU terimi, ıncoterms 2010 kuralları içerisinde atıf yapılarak belirlenen ve uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan bir teslim şeklidir. Bu makalede, DDU’nun detayları ve avantajları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

DDU Teslim Şekli Nedir?

DDU, satıcının malları alıcının belirttiği varış yerinde teslim etmekle yükümlü olduğu bir teslim şeklidir. Bu teslim şekli, gümrük vergileri, KDV ve diğer ithalatla ilgili vergi masrafları alıcı tarafından ödenmeden satıcının malları teslim ettiği anlamına gelmektedir.
Bu teslim şekli, satıcının malları belirtilen varış yerine teslim etme yükümlülüğünü üstlenmesine rağmen, alıcının gümrük vergileri ve diğer ithalatla ilgili vergi masraflarını ödemesi gerektiği anlamına gelir. Satıcı, malları belirtilen yerde teslim ederken, alıcının gümrük işlemleri ve vergi ödemeleriyle ilgili sorumluluk almaz. DDU teslim şekli, alıcıya malları belirli bir yerde teslim alma imkanı tanırken, gümrük ile ilgili işlemler ve vergi ödemeleri konusunda sorumluluğu ona yükler. Bu nedenle, alıcıların DDU teslim şeklindeki anlaşmaları dikkatlice incelemesi ve gerektiğinde gümrük işlemleri ve vergi ödemeleri konusunda destek alması önemlidir.

Eğer DDU gönderim şekliyle ilgili olarak alıcı ve satıcı arasındaki sorumluluklar konusunda belirsizlikler yaşıyorsanız, aşağıda yer alan tabloya göz atabilirsiniz.

 

SATICI YÜKÜMLÜLÜKLERİ ALICI YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Alıcının, malların yasal olarak sahiplenebileceğini kanıtlayan belgeleri sunması gerekmektedir. Malzemelerin teslim edilmesi durumunda ödeme gerçekleştirilir.
Mal ihraç etmek için gereken tüm evraklardan sorumludur. Sevkiyatın geldiği zaman, ithalat izni için gereken tüm belgelerden sorumludur.
Mallar varış ülkesine ulaştıktan sonra tüm sorumluluk alıcıya geçer. Mallar ülkeye girdikten sonra herhangi bir kayıp veya hasardan sorumludur.
Yükleme, işçilik ve nakliye ücretleri varış ülkesine kadar firmamız tarafından karşılanır. İthalat vergileri, gümrük masrafları, boşaltma ve depolarına teslim ücretleri ödenir.

delivered duty unpaid

DDU Delivery Resmi Ödenmemiş Olarak Teslim Şekli Özellikleri

 DDU (Delivery Duty Unpaid) teslim şekli, satıcının malları alıcının adresine teslim ettiği ancak ithalat işlemlerinin daha önce yapılmadığı bir taşıma şeklidir. Bu taşıma şeklinde satıcı, malları varış yerine getiren ve araçtan boşaltma işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Alıcı, sadece malları emrine hazır bulundurmakla yükümlüdür.

– DDU teslim şeklinde satıcı, ithalat işlemlerini yapmamıştır.
– Satıcı, malları varış yerine getiren ve araçtan boşaltma işlemlerini gerçekleştiren kişidir.
– Alıcı, sadece malları emrine hazır bulundurmakla yükümlüdür.
– DDU teslim şekli, kararlaştırılan adresinde gerçekleşir.
– Alıcı, teslimat sırasında malların varış yerine güvenli bir şekilde ulaşmasından sorumludur.

 

DDU Teslim Şekli Nasıl Kullanılır? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

 DDU teslim şekli, satıcı ve alıcı arasında yapılan bir sözleşme ile belirlenir. Bu şekilde, ürünlerin nakliyesi ve teslimatı DDU kuralına göre yapılacağı için belirli sorumluluklar bulunmaktadır. DDU teslim şekli kullanılırken aşağıdaki durumlar göz önünde bulundurulmalıdır:

– Satıcı, ürünlerin nakliye masraflarını ve organizasyonunu üstlenmeli ve teslimat sürecini düzenlemelidir.
– Alıcı, ürünlerin gümrük işlemleri ve vergi ödemeleri ile ilgili sorumlulukları üstlenmelidir.
– Alıcı, teslimatın yerine ve zamanına ilişkin taleplerini önceden satıcıya iletmelidir.
– DDU teslim şekli seçilirken, taraflar arasında net bir şekilde yazılı olarak belirtilmelidir.
– Teslimat sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli önlemler önceden alınmalıdır.
DDU teslim şekli, işletmelerin uluslararası ticarette sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Bu şekilde, satıcı ve alıcı arasındaki sorumlulukların net bir şekilde belirlenmesi ve teslimat sürecinin düzenli bir şekilde organize edilmesi sağlanır.

 

DDU Teslim Şeklinde Nakliye Sürecinde Hangi Belgeler Gereklidir?

  • KDV Beyannamesi
  • Sigorta Poliçesi 
  • Gümrük Beyannamesi
  • Navlun Faturası
  • Konşimento
  • Menşe Şahadetnamesi
  • Paketleme Listesi
  • Ticari Fatura

Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!