Denizyolu Taşımacılığında Türkiye’nin Limanları
Denizyolu taşımacılığı, çeşitli uluslararası pazarları birbirine bağladığı için lojistik sektöründe hayati bir öneme sahiptir. Küresel ticarette malların önemli bir bölümü denizler üzerinden taşınır. Ayrıca güvenli, daha ucuz, verimli ve çevre dostu bir taşımacılık türü olduğu için sürdürülebilir kalkınmaya da katkıda bulunur. Hem ulusal hem de uluslararası denizyolu taşımacılığı küresel ticarette büyük bir paya sahiptir. Küreselleşmenin etkisiyle birlikte dünya çapında uluslararası ticaret hacmi sürekli arttığı için denizyolu taşımacılığı özellikle ağır yüklerin taşınmasında öne çıkan alternatiftir. Bununla birlikte denizyolu taşımacılığı küresel ticarette en kilit sektörlerden biridir.
Denizyolu Taşımacılığı Nedir?
Denizyolu Taşımacılığı türü, gemiler aracılığıyla yolcuların ve malların bir yerden başka bir yere taşınması faaliyetidir. Uluslararası ticaretin önemli bir unsuru olarak, büyük miktarlardaki ve ağır yüklerin hem güvenli hem de verimli şekilde taşınmasını sağlar. Bununla birlikte hem ulusal hem de uluslararası ticarete aracılık eder. Denizyolu taşımacılığında sevkiyatın daha kolay gerçekleşmesi için limanlar genellikle hava ve kara yolu çıkış noktalarıyla kesişir. Özellikle uluslararası ticaret alanında büyük bir avantaja sahip olan deniz taşımacılığı, diğer taşıma türleri ile her geçen gün daha rekabet eder durumdadır. Bununla birlikte taşınan yükün ağırlığı ve türü, geminin taşıma kapasitesi, gemide çalışan personelin tecrübesi, taşımayı yapacak olan geminin ve seferin türü gibi faktörler taşıma maliyetlerini etkiler.
Denizyolu Taşımacılığının Avantajları Nelerdir?
Denizyolu taşımacılığı avantajları ile öne çıkarken, bazı yönleri ile de diğer taşımacılık yöntemlerine üstünlük sağlar. İşte tam da bu nedenle, sağladığı avantajlar nedeniyle küresel ticaretin önemli bir kısmında denizyolu taşımacılığı tercih edilir. Peki deniz taşımacılığının sağladığı avantajlar nelerdir?
- Diğer taşımacılık türlerine kıyasla daha ucuz, güvenilir ve çevre dostudur.
- Genellikle ağır ve çok yer kaplayan malların sevkiyatında büyük kolaylık sağlar. Gemiler yüksek kapasiteli taşıma araçları olduğu için hacimli malların taşınması daha rahattır.
- Birbirinden farklı özelliklere sahip ürünler konteynerler sayesinde kolay bir şekilde taşınır.
- Denizyolu taşımacılığı, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığına göre olumsuz hava koşullarından etkilenir.
- Diğer taşımacılık çeşitlerine göre daha yavaş olduğu için hassas ve kırılma ihtimali olan ürünler hasar almadan teslim noktasına ulaştırılabilir.
- Havayolu ve demiryolu taşımacılığına göre daha düşük maliyetli bir taşıma yöntemi olduğu için firmalara maliyet avantajı sağlar. Büyük hacimlerde yükleme kapasitesi, ağırlık sınırlamasının en alt seviyede olması gibi nedenlerden dolayı karayolu ve demiryoluna kıyasla fiyat avantajı sunar.
- Gemiler uçaklara göre çevreye daha az zarar verdiği için denizyolu taşımacılığı sürdürülebilir bir taşıma yöntemidir.
- Deniz taşımacılığının konteynerler ile gerçekleştirilmesi her türlü malın taşınmasına uyum sağlamasına olanak tanır. Bu durum taşımacılık faaliyetlerinden yüksek verim alınmasına yardımcı olur.
- Diğer taşıma araçlarına göre gemilerin ulaştırma ile ilgili olan yönetim ve güvenlik protokolleri daha detaylı olduğu için karşı tarafa teslimatı güvence altına alır.
- Denizyolu taşımacılığında kaza riski diğer taşımacılık türlerine göre daha az olduğu için firmalar tarafından sıklıkla tercih edilir.
Denizyolu Taşımacılığı Türkiye’de Hangi Noktada?
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle kaplı bir yarımada olmasının denizyolu taşımacılığında öne çıkmasında payı oldukça büyük. Buna ek olarak Türkiye’nin kıyı şeridinin uzun olması da Türkiye’yi denizyolu taşımacılığında bir adım öne çıkaran bir unsurdur. Türkiye’nin uluslararası ticaretinde denizyolu taşımacılığının önemi ise herkes tarafından bilinen bir gerçek. Türkiye’yi bu konuda diğer ülkelerden üstün konuma getiren şey ise liman bakımından oldukça zengin olmasıdır. Küresel ticaret hacminin sürekli artması limanlarının önemini de giderek artmasına neden olur. Karayolu ile denizyolu arasında köprü görevi gören liman sayısının fazla olması karşılıklı ticari ilişkilerin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası ticaretteki rekabet gücünü de olumlu yönde etkiler. Bununla birlikte liman sayısının dışında limanların hacmi ve yoğunluğu da küresel ticareti etkileyen unsurlar arasında yer alır. Ayrıca Türkiye’nin kıtalar arasında köprü konumunda olmasını sağlayan coğrafi yapısı da diğer bir avantajı olarak sayılabilir. Bu yüzden Türkiye’nin denizyolu taşımacılığındaki yeri kritik bir öneme sahip. Tüm bu avantajlar Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerini geliştirmesine de büyük avantaj sağlıyor. Türkiye’nin ihracatının önemli bir bölümü denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştiği için limanlar dış ticarette büyük öneme sahiptir.
Denizyolu Taşımacılığı Türkiye’nin Limanları
Liman denildiğinde akla her ne kadar konteyner limanları gelse de başka liman türleri de vardır. Bu türler arasında askeri limanlar, balıkçı limanları, yat limanları, kuru, dökme, sıvı, akaryakıt ve LNG limanları da bulunur. Türkiye’de oldukça fazla sayıda liman bulunmasına rağmen bunların hepsi taşımacılıkta aynı yoğunluğa sahip değildir. Bu yerler işlek olup olmaması, büyüklüğüne, ticari olup olmamasına ve kullanım amaçlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Türkiye’nin en büyük limanları arasında;
- İstanbul Ambarlı,
- İzmir,
- Mersin,
- Samsun,
- Haydarpaşa,
- Trabzon,
- Derince,
- Bandırma Limanları yer alır.
Konteyner Limanları Hangileridir?
Ancak denizyolu taşımacılığında hayati öneme sahip olan liman türü konteyner limanları ve konteyner taşımacılığıdır. Konteyner taşımacılığı; farklı türdeki yüklerin bir araya getirilmesini, kara ve demir yolu ile entegrasyonunu ve daha güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Türkiye’nin konteyner limanları iyi bir teknik kapasiteye sahiptir. Türkiye’de taşıma işlemlerinin en yoğun olduğu konteyner limanı ise İstanbul Ambarlı’dır. Oldukça geniş bir liman olduğu için büyüklüğü 300 metreden uzun olan gemiler bu limana rahatlıkla yanaşabilir. Bununla birlikte Avrupa ve Asya demiryollarının kesiştiği bölgede yer alır. Bu liman yolcu gemileri için ise transit liman olma özelliğini taşır.
İstanbul Ambarlı limanının içinde Kumport, Marport ve Mardaş olmak üzere üç terminal bulunur. Evyap Limanı, Yarımca Limanı, Yılport Limanları ise İzmit bölgesinde bulunan limanlardır.
Gemlik Limanı içerisinde ise BP terminali, Gemport, Borusan, Yılfert, MKS ve Road terminalleri bulunur. Bu limanların dışında Mersin Limanı, İzmir Alsancak Limanı, Aliağa, Antalya, İskenderun, Haydarpaşa, Samsunport, Trabzonport, Tekirdağ ve Bandırma Limanları konteyner limanı olarak faaliyet gösteren limanlara örnek verilebilir.
Mersin Limanının öne çıkan özelliği ise Türkiye’nin en büyük ihracat limanı olmasıdır. Bununla birlikte Mersin Limanı coğrafi konumu ve geniş kapasitesi, yurt içi ve yurt dışına olan bağlantısının kolay olmasından dolayı diğer limanlara göre daha avantajlıdır.
Tekirdağ konteyner limanın ayırt edici özelliği ise yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin aktif bir şekilde bu limanda kullanılmasıdır.
Bandırma Limanı ise ağırlıklı olarak bor madeninin taşınmasında kullanılan bir konteyner limanıdır. İskenderun Limanının geniş bir alana sahip olmasının yanı sıra demir çelik sanayinin mamullerinin taşınmasında da önemli bir rolü vardır.
İzmir Alsancak Limanının en belirgin özelliği ise demiryolu ile bağlantısının olmasıdır. Antalya limanı yük sevkiyatının yanı sıra turizm amaçlı da kullanılır.
Esalco Lojistik deneyimli ve konusunda uzman ekibi ile hem ulusal hem de uluslararası tüm nakliyat faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Çalıştığınız sektörden bağımsız olarak Esalco Lojistik firmanızın çıkarlarına uygun çözümler sunar ve ticari faaliyetlerinizin istediğiniz gibi devam etmesine imkan verir. Denizyolu taşımacılığı ile ilgili tüm nakliyat işlemlerinde Esalco Lojistik her zaman yanınızda yer alır.
İlginizi Çekebilir: DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINDA KULLANILAN BELGELER