gumruk-beyannamesi.jpeg

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

BİLGİLER

ETGB yani Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, e-ticaret işlemlerinde eşyanın gümrük işlemlerini gerçekleştirmek için gerekli olan beyannamedir. ETGB, elektronik ortamda doldurulur. Ülkeler arası ticareti kolaylaştırmanın yanında gümrük işlemlerini hızlandırmak için kullanılan bir uygulamadır.

İthalat, ihracat gibi dış ticaret faaliyeti yürüten firmaların mal gönderme ve mal çekme işlemleri gümrük mevzuatına tabidir. Türkiye’ye giren ve Türkiye’den çıkan eşyaların gümrük işlemleri gümrük idaresine verilen gümrük beyanı ile yapılır. 2012 yılı öncesi eşya ile ilgili tüm bilgiler gümrük beyannamesinin matbu hali üzerinde yer alırken dijitalizasyonun ve e-ticaret sektörünün de gelişmesiyle birlikte ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kullanılmaya başlanmıştır. Böylece kargo ile gelen ya da gönderilen belirli bir kg ve bedele sahip olan eşyaların gümrük beyan işlemleri matbu bir gümrük beyannamesine gerek kalmaksızın dijital ortamda yapılır.  

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?


Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, eşyanın gümrük beyanı ile ilgili tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine olanak sağlayan bir uygulamadır. E-ticaret sektörünün sıkça kullandığı uygulamalardan biridir. ETGB’nin kullanıldığı durumlar daha çok posta ve hızlı kargo taşımalarıdır. Dijital bir uygulama olduğundan eşyanın gümrüklenmesi sırasında oluşan masrafların önüne geçebildiği gibi zaman kaybının da önüne geçer. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’nin kullanım amacı yurt dışına ürün satmak ve göndermek isteyen kişi ya da kurumların işlerini kolaylaştırır. Bununla birlikte uygulamanın kapsamı 300 kg ve katma değer vergisi hariç(KDV) 15.000 Euro’ya kadar olan işlerle sınırlandırılmıştır. Gönderici firmanın gönderisi belirtilen sınırların üzerinde ise klasik ihracat adımlarını tamamlaması istenir. Başka bir deyişle, mikro ihracat olarak tanımlanan küçük çaplı gönderiler ETGB beyanı ile gerçekleştirilir. ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenlenirken klasik ihracattan farklı olarak gümrük müşavirlikleri kullanılmadığı için gümrük müşavirliği hizmet bedeli ortaya çıkmaz. Bunun yanı sıra beyannamenin arşivlenmesine ihtiyaç duyulmaz. ETGB düzenlemesi hızlı lojistik ve kargo firmaları tarafından yapılır. Bu işlem için hızlı kargo firmaları göndericilerden yetki alırlar. 

 

ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Neleri Kapsar?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi internet üzerinden doldurulur. Gümrük işlemleri yapılırken aynı zamanda gümrük vergilerinin de hesaplanması ve ödemesinde de bu beyanname kullanılır. ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamına aşağıdaki durumlar girer:

  • Brüt ağırlık 300 kilogram altı ve değeri 15 bin Euro’nun altında bulunan yükler,
  • Kişisel kullanım kapsamına olan değeri 150 Euro’yu geçmeyen kitap benzeri yayınlar,
  • Brüt ağırlığı 30 kg’ı, değeri 500 Euro’yu aşmayan ticari özellik taşımayan eşyalar,
  • Kişinin yanında getiremediği; kişinin ülkeye girmesinden 1 ay önce ya da gittikten sonra 3 ay içinde gönderilen eşyalar
  • Kamu kurumları, müzeler, kütüphaneler, bilimsel çalışma yapan kurumlar gibi kuruluşlara gönderilen basılı yayınlar,
  • Numune olarak gönderilen eşyalar.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi kapsamında değerlendirilmektedir. Diğer yandan fuar ve sergiler için gönderilen eşyalar, tamir amaçlı gönderilen eşyalar, cep telefonu, ilaç, takviye edici gıdalar ve kimyasallar gibi denetime tabi olan ürünler ve bedelsiz ürünler ETGB kapsamına girmez.

 

ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Belgesi Ne İşe Yarar?

 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi göndericinin verdiği yetkiyle gönderiyi yapan lojistik firması tarafından düzenlenir. Beyan formu gönderici tarafından e-posta aracılığıyla lojistik firmasına iletildikten sonra lojistik firması ETGB’yi dijital ortamda doldurur. Tüm işlemlerin dijital ortamda tutulması dijital arşivlemeyi ve belgelere ulaşımı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi gönderi yapan firmanın gümrük beyan giderini minimize ederken, çıkış ambar ücreti de söz konusu değildir. Sürecin tamamen elektronik ortamda yürütülmesi eşyanın güvenli bir şekilde alıcıya ulaşmasına da olanak sağlar. Özellikle e-ticaret alanında çok işe yarar. Elektronik ortam üzerinden pratik ve hızlı işlem yapmak isteyenlere zaman avantajı sunarak mikro ihracatın da önünü açan bir uygulamadır. Uluslararası satışların kolaylaştırılması ise e-ticaret yapanların motivasyonunu arttırır. Belirlenen sınırlar dahilinde mikro ihracat yapmak isteyenlerden öncelikle mikro ihracat gönderi bilgi formunu doldurmaları beklenir. Bunun yanı sıra lojistik firmalarının işlem yapabilmesi için dolaylı temsil yetki belgesine ihtiyaçları vardır. Ayrıca eşyanın detaylarının ve bedelinin bulunduğu maliye onaylı faturanın aslı ve gönderinin yapıldığı ülkede kullanılacak ülkenin istediği dilde düzenlenmiş mal faturası ihraç edilecek mallarla birlikte lojistik ya da kargo firmasına iletilir. Lojistik firması aldığı temsil yetki belgesi ve mail ile aldığı ETGB formunu ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi doldururken kullanır.

 

ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Formu Nasıl Doldurulur?

 

Lojistik ya da kargo firmalarına ihracatı yapan firma tarafından ETGB İhracat Bilgi Formu, ETGB- Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi doldurulabilmesi için gönderilir.

  • İlgili kişi ve telefon ve e-mail adresi
  • Vergi numarası ve vergi dairesi
  • Konşimento numarası
  • Mal beraberinde teslim edilen evraklar
  • İhracatçı firma bilgileri
  • GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Numarası)
  • Eşyanın menşei ülkesi
  • Alıcı firma adresi
  • Eşya adedi
  • Eşya bedeli
  • Alıcı firma
  • Ödeme şekli
  • Kap adedi
  • İhracatçı banka bilgileri
  • Net, brüt kilosu
  • Maliye onaylı Fatura numarası ve tarihi bilgisi
  • Gelen/giden eşyanın türü

Gönderici firmanın kaşe ve imzasıyla da form tamamlanmış olur. Formu alan lojistik ya da kargo firması Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini doldurarak ihracat işlemlerini başlatmış olur. 

 

ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Avantajları Nelerdir?

Sistem öncelikle ticaret ve hizmet sektöründeki işlemlere hız kazandırır. Ödemeler bu sistem üzerinden hızlı ve güvenli bir biçimde yapılır. Bu avantajlara ek olarak diğer avantajlarını aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi düzenlenerek gerçekleştirilen işlemlerde ödeme beyannamenin doldurulması ile aynı anda gerçekleşir. Böylece ihracat ya da ithalat işlemlerinin tamamlanması için müşteriler ödeme işlemini beklemezler.
  • Kredi kartı ile ödeme söz konusudur. Kredi kartı bilgileri doğrulama ve şifreleme yöntemiyle güven altına alınır.
  • Tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştiğinden işletmelerin çek ya da nakit ödeme yapmaları gerekmez. Gümrük vergisinin kredi kartı ile ödenebilmesi işletme maliyetini de aza indirir.
  • Dijital ortamda yapılan işlemler manuel yazım hatalarının da önüne geçer.
  • İşletmeler daha kolay rapor alabilirler.
  • Ödemeler mobil cihazlar üzerinden de yapılabilir. 
  • İhracatçılar Birliği’ne kayıt zorunlu değildir.
  • Gümrük müşaviri aracı olmadığı için gümrük müşaviri ücreti yoktur.
  • Ardiye ücreti ödemek gerekmez.
  • Gönderilerden KDV iadesi alınmasına olanak sağlar.
  • Tüm işlemler elektronik ortamda devam ettiği için ekstra evrak işi çıkmaz. Bu da zaman ve bütçe tasarrufu sağlayan bir durumdur.

 

ETGB Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Beyannamelerinin durumu ve gümrük işlemleri ile ilgili sorgulama yapmak isteyenler Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi üzerinden sorgulama yapabilirler. Sorgulama için öncelikle gümrük beyanname numarası önemlidir. Gümrük beyanname numarası sorgulama işlemlerinde kullanılır. Gümrük beyanname sorgulama sistemine girdikten sonra beyanname numarası ile arama yapılır. Böylece beyanname ile ilgili bilgiler ekrana gelir. Bu bilgiler arasında; ürünler ile ilgili detaylı bilgiler, ürünün fiyatı, miktarı, ağırlığı, üretici bilgileri ve gümrük işlem durum bilgisi yer alır. 

Esalco Lojistik olarak donanımlı ve yetkin kadromuz ile tüm mikro ihracat işlerinizde çözüm ortağı olmaya adayız. ETGB-Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile gerçekleşen işlemlerde alanında uzman çalışanlarımız işlemlerinizin planlandığı gibi yürümesini sağlar. Esalco Lojistik ile yapacağınız işbirliği firmanızı uluslararası pazarda önemli sıralara taşımanızda yardımcı olur.

 

İlginizi Çekebilir: GÜMRÜK TARİFE İSTATİSTİK POZİSYONU (GTİP KODU) Nedir?


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!