Kombine Taşımacılık Nedir?
Küreselleşme ile küresel ticaret ağı genişlemiş, küresel pazarlara birçok farklı bölgeden mal tedariki sağlanmaya başlamıştır. Günümüzde gelişen ulaşım olanakları ile küresel pazarlara ulaşım kolaylaşmış, bu pazarlara mal sevkiyatı yapmak isteyen firmaların lojistik ihtiyacını karşılayan çözümler ortaya çıkmıştır. Ticaretin tüm dünya genelinde yapılmasıyla birlikte taşımacılık sektörüne yönelik ilgi de artmıştır. Firmaların mal ve yüklerini en az maliyet ile en güvenilir biçimde taşımaları için son derece elverişli olan bir yöntem olan kombine taşımacılık, son yıllarda en çok tercih edilen taşımacılık türlerinden biri haline gelmiştir.
Kombine Taşımacılık Nedir?
Geleneksel taşımacılık yöntemleri genel olarak üç farklı şekilde gerçekleşir. Karayolu, denizyolu ya da hava yolu ile sağlanan klasik taşımacılıktan farklı olarak kombine taşımacılık, çoklu taşıma imkânı sağlayan bir modeldir. Çoklu taşımacılığın birçok üstün yönü bulunmakla beraber, uluslararası malların taşınmasında en çok kullanılan taşımacılık yöntemi olduğu kabul görmektedir. Kombine taşımacılıkta en az iki farklı yol kullanılmaktadır. Bu yollar karayolu, denizyolu, havayolu ya da demir yolu olabilir.
Kombine Taşımacılık Avantajları Nelerdir?
Kombine taşımacılık sayesinde birçok avantaj elde etmek mümkündür. Bu avantajlardan hem sevkiyatı gerçekleşecek malların ticaretini yapacak olan firma hem de malların alımını gerçekleştiren firma faydalanır. Kombine taşımacılığın en çok avantaj sağladığı alan ekonomik alan olsa da bu taşımacılık sayesinde süreçler hızlı ve pratik bir biçimde çözüldüğü için başka konularda da avantaj elde edilir.
Kombine taşımacılık ile ağırlıkça yüksek olan mal ve yükler taşınabilir. Kombine taşımacılık sayesinde öncelikle ekonomik yönden avantaj elde edilmektedir. Lojistik maliyetlerinin düşürülmesinde etkili bir yöntem olan bu taşımacılık türü birden fazla yol kullanılarak sağlandığı için hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Taşınacak olan mal ve yüklerin cinsine, ağırlığına, hacmine ve türüne bakılarak en uygun taşıma yolu seçilir. Kombine taşımacılık ismini birden farklı model barındıran taşımacılık kombinelerinden almaktadır. Mal ve yüklerin özellikleri belirlendikten sonra bu kombineler arasından en uygun olanı seçilerek taşıma işleminin ilk aşaması tamamlanır.
Kombine taşımacılık sayesinde (karayolu kullanılacak ise), köprü ve benzeri yerlerden alınan ek geçiş ücretleri ve çeşitli masraflar ortadan kalkmış olur. Denizyolu ya da demiryolu kullanılacaksa da güvenli donanımlar sayesinde mal ve yüklerin zarar görmeden taşınması sağlanır. Kombine taşımacılık, taşımacılığın tüm süreçlerinde maliyeti azaltacak önlemler ile planlandığı için tedarikçi firmanın maliyet oranını ciddi derecede düşürür.
Tek modlu taşımacılık yöntemlerinin sağladığı avantajlara ek birçok farklı avantaj sunan kombine taşımacılık yapılırken işinin ehli bir firma ile çalışmak tüm işlemlerin sorunsuz ve planlandığı gibi tamamlanmasına katkı sağlar. Kombine taşımacılıkta sıklıkla kullanılan bazı kombineler aşağıdaki gibidir:
- Deniz yolu- kara yolu ikilisi birlikte kullanılıyor ise mal ve yüklerin aktarımının yapıldığı limanlardaki gemilere Roll On Roll Of gemiler adı verilmektedir.
- Demir yolu-kara yolu kullanılıyor ise aktarım istasyonlardan yapılır ve bu aktarımın gerçekleştiği istasyonlarda yapılan taşımacılığa Rollende Landstrasse adı verilmektedir.
- Türkiye’nin bir bölgesinden bir Avrupa ülkesine gönderilecek olan mallar tır ile taşınacaksa karayolu ve denizyolu ikilisi kullanılabilir. Karayolu ile ilgili limana giden mallar, tekerlekli rampa gibi yardımcı ekipmanlar ile gemilere taşınır ve taşıma işlemenin denizyolu kısmına geçilmiş olur. İstenilen bölgedeki limana ulaşan mallar benzer yardımcı ekipmanlar ile gemiden alınarak alıcı firmaya teslim edilir.
Kombine Taşımacılık Türleri Nelerdir?
Kombine taşımacılık türleri iki alt grup altında incelenebilir. Bu gruplardan ilki intermodal taşımacılık olurken diğeri ise multimodal taşımacılıktır. Bu iki taşımacılık türünün benzer özellikleri olduğu gibi farklı isimler ile anılmalarını sağlayan farklı birçok özelliği de mevcuttur.
İntermodal Taşımacılık Nedir?
İntermodal taşımacılığın en belirgin özelliği konteyner kullanımı ile gerçekleşiyor olmasıdır. Bu kombine taşımacılık türünde aktarımı sağlanacak olan mal ve yükler bulundukları yerden çıkarılmadan konteynerlar aracılığı ile taşınır. Konteynerlar ile aktarma süreçlerinde vinç gibi büyük ekipman çeşitleri ya da rampa tarzı yardımcı ekipmanlar kullanılabilir. Taşınacak olan mal ve yükler ağırlık olarak yüksek bir değere sahipse vinçler, düşük bir değere sahip ise diğer yardımcı ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu taşımacılık türünde yüklerin konteynerlardan çıkarılmadan taşınması malların sayısında herhangi bir azalma olmasına neden olmaz. Bu durum maliyet düşürücü bir faktör olarak görülebilir. İntermodal taşıma yapabilmek için gerekli olan bazı sözleşmeler mevcuttur. Lojistik firmasının bu sözleşmeleri usulüne uygun bir şekilde ayarlaması halinde nakliyat hızlı bir biçimde gerçekleşir ve zamandan tasarruf sağlanır. İntermodal taşımacılık aşamalarında süreçlerin hepsinden birden fazla taşıyıcı sorumlu olmaktadır. İntermodal taşımacılık kombinesi denizyolu ve karayolu olarak belirlenmiştir.
Multimodal Taşımacılık Nedir?
Yük alanında, çok modlu taşımacılık olarak da bilinen multimodal taşımacılık, malları nihai varış yerlerine taşımak için çeşitli taşıma araçlarının kullanılması olarak tanımlanır. Bunlar kara veya deniz yolu olabilir. Amaç, nakliye maliyetlerini ve teslimat sürelerini azaltmaktır. Bu taşımacılık, kısa veya uzun mesafelerde nakliye için titiz ve dikkatlice düşünülmüş bir lojistik gerektirir. Multimodal taşımacılık ilkesi yerel ölçekte de geçerli olabilir. Bununla birlikte, bu taşıma konseptinin tüm amacı, dünya çapındaki çeşitli kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmaktır. Bu lojistik türünü tercih etmek, gelecek vaat eden yeni pazarlara ulaşma arzusunu motive edebilir. Multimodal taşımacılık, intermodal taşımacılıkla karıştırılmamalıdır. İkisinin de benzer özellikleri ve temelde benzer mantık çalışan sistemleri olsa da farklılıkları mevcuttur. Multimodal taşıma türünde de birden fazla taşıma aracı ve yöntemi kullanılmaktadır. Bu taşımacılık türünü intermodal taşımacılıktan ayıran en büyük fark taşıma sözleşmesi sayısıdır. İntermodal taşımacılıkta birden fazla sözleşmeye ihtiyaç duyulurken multimodal taşımacılık işlemlerinin tamamı tek bir sözleşme ile tamamlanabilir. Ayrıca bu taşımacılıkta intermodal taşımacılığın aksine, tüm taşımacılık süreçlerinden tek bir taraf sorumlu olmaktadır. İntermodal taşımacılıktaki sınırlı (karayolu- denizyolu) kombinenin aksine multimodal taşımacılık farklı farklı kombineler ile sağlanabilir. Bu kombinelerin belirlenmesinde maliyeti düşürmek, hızlı ve etkili bir nakliyat süreci gerçekleştirmek ve malların zarar görmesini engellemek gibi hususlara dikkat edilmektedir.
Kombine taşımacılık seçenekleri arasında herhangi bir tercih yapılırken önem verilmesi gereken bazı noktalar vardır. Uygun yöntemin seçilmesi taşıma süreçlerinde herhangi bir problem yaşanmasını engeller. Öncelikle nakliyatı gerçekleşecek olan mal ya da yüklerin özelliklerine hâkim olmak gerekmektedir. Kimi mallar soğuk ve sıcak havalardan ya da genel olarak hava koşullarından etkilenebilir. Bu nedenle bu malların nasıl paketleneceği, nasıl korunacağı ve ne kadar süre nakliyatta kalacağının belirlenmesi elzemdir. Malların korunması için gerekli olan adım tamamlandıktan sonra hangi yolların kullanılacağının belirlenmesine sıra gelir. Denizyolu, demiryolu, karayolu ya da demiryolu seçenekleri arasından oluşturulacak kombinelerde dikkat edilmesi gereken ilk nokta malların bu yollarda taşınması için gerekli olan belgeleri tamamlamaktır. Bu süreçlerin doğru bir şekilde tamamlanması için sektörde seçkin bir yere sahip olan bir lojistik firması ile çalışmak doğru olacaktır. Siz de Esalco Lojistik aracılığı ile mal ve yüklerinize en uygun olan kombine taşımacılık türünü belirleyebilir, alanında uzman kadrosu ile tüm taşıma süreçlerinin eksiksiz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: INTERMODAL VE MULTIMODAL TAŞIMACILIK ARASINDAKİ FARKLAR