lojistik-yonetimi.jpeg

Lojistik Yönetimi Nedir?

BİLGİLER

Lojistik hizmeti, malların güvenli bir şekilde taşınmasındaki en yaygın iş süreçlerinden biri olarak öne çıkar. Bununla birlikte lojistik; birden fazla süreci bünyesinde barındırır. Firmaların büyüklük ve iş hacimlerinden bağımsız olarak süreç yönetimi profesyonel ekipler tarafından yapılması gerekir. Tedarik, depolama, dağıtım ve müşteri geri dönüşleri sürecin parçalarıdır. Sağlanacak hizmetin kalitesinin artması profesyonel bir taşımacılık yönetimi ile mümkündür. Bu yüzden lojistik yönetimi faaliyetleri ile ilgili önemli noktalara değinmekte fayda bulunur.

Lojistik Yönetimi 

Lojistik yönetimi; envanterin kaynak noktasından varış noktasına kadar temin edilmesini, depolanmasını ve sevkiyatını ifade eder. Buna ek olarak, envanteri ve ilgili bilgileri güvence altına almayı ve karşı tarafa istenilen zamanda ulaştırmayı da kapsar. Ayrıca bu süreçte müşteri ihtiyaçları göz önünde bulundurulur ve mal ve hizmetlerin taşınmasındaki planlama ve etkinlik kontrolünü içeren bir süreç söz konusudur. Lojistik Nedir? başlıklı içeriğimizde dikkatinizi çekebilir.

Taşımacılık yönetimi; planlama ve yürütme düzeylerinin önemli parçasını oluşturur. Ayrıca uluslararası lojistik yönetimi faaliyetleri organize etmenin yanı sıra firmanın satış ve pazarlama, finans ve teknoloji alanları ile de iç içedir. Bazen lojistik ve tedarik zinciri kavramları karıştırılabilir. Lojistik, tedarik zincirinin bir parçasıdır. Taşımacılık yönetimi müşteri tatminini amaçlar. Bu yüzden maksimum etkinlik ve verimliliği sağlamak için nakliyeyi yönetmeyi hedefler. Diğer taraftan, tedarik zinciri yönetimi ise daha geniş bir yönetim ölçeğini hedefler. Bu ölçek tedarikçilerden hammadde satın almaktan son ürünü tüketiciye ulaştırmaya kadar uzanır.

Lojistik Yönetimi Türleri

Dört ana lojistik yönetimi faaliyetleri türü söz konusudur. Bunlar:

  • Tedarik Yönetimi ve Lojistik: Herhangi bir görevin üretimi için belirli bir yerde gereksinim duyulan ürünlerin planlanmasını ve bunların tedarik edilmesini kapsar. Ayrıca ürünlerinin sevkiyatına ek olarak depolanacak bir yerin organize edilmesini de içerir. Mesela herhangi bir şantiyeye malzeme veya parça teslimi gibi müşterinin ihtiyaçlarının giderildiğinden emin olmak için sürecin her bir aşamasında tedarik düzeyinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. 
  • Dağıtım ve Malzeme Hareketi: Bu hareket; daha önceden stoklanan malzemeleri alınmasını ve ulaşması gereken yere taşınmasını ifade eder. Malzemelerin yükleme, boşaltma, nakliye ve stok hareketlerinin takip edilmesi büyük önem taşır. Böyle bir yönetim türü ürünlerin merkezi bir depodan alınıp nihai tüketiciye satacak olan mağazalara hareketini de kontrol eder. 
  • Üretim Lojistiği ve Yönetimi: Bu aşama ise bir hizmeti yapmak veya bir araya getirmek için gerekli olanları koordine etmek ve dağıtılmış malzemeleri tek bir üründe birleştirme aşamalarını yönetir. Bu yönetim türü, bir ürünün inşası ile çalışmak için ürünlerin en uygun zamanda hazırlanmasını kapsadığı için ürün yönetimi alanına girer.
  • Tersine Lojistik ve Ürün İadesi: Üretimden geri kazanılmış olan malzemelerin yönetim süreci ile ilgilenir. Örneğin, bir şantiyede kullanılmayan fazla malzemelerin kaldırılmasını ve bunların firmanın stoklarına iade edilmesi sürecini kapsar. Buna ek olarak geri ödeme talebinde bulunan son müşteriden kullanılmamış ürünlerin iadesi sürecini yönetir. Tersine Lojistik Nedir? Ne Anlama Gelir? blog içeriğimiz ile daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Lojistik Yönetiminin Fonksiyonları ve Avantajları

Etkin bir yurtiçi ve uluslararası lojistik yönetiminin firmalara sağlamış olduğu fonksiyonlar ve avantajlar vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Müşteri hizmetleri, kaynak temin etme, üretim planlaması, paketleme ve montaj gibi fonksiyonlar lojistik yönetiminin fonksiyonları arasında yer alır.
  • Gelişmiş taşımacılık yönetimi çözümleri; envanteri optimize ederek, maliyetleri azaltır ve buna bağlı olarak verimlilik de artar.
  • İyi bir uluslararası lojistik yönetimi, hem bu süreçte hem de tedarik zinciri yönetiminde firmaların etkinliğini arttırır. 
  • İyi taşımacılık yönetimi, bilgi ve iletişim teknolojisi sayesinde üretim sürecinin bütün aşamalarını tamamlamak için gerekli olan zamandan tasarruf etmeye katkı sağlar.
  • İyi taşımacılık yönetimi, şirketlerin diğer şirketlerle rekabet edebilme gücü geliştirmeye yardımcı olur.
  • İşini daha ileriye taşımak veya mevcut sorunları çözmek isteyen şirketler için, lojistik yönetimi faaliyetleri ile tedarik zinciri yönetimi arasındaki farkları anlamak çok önemlidir. Bu anlayış, ortaya çıkan sorunlara uygun bir çözüm veya strateji bulmakta yardımcı olur.
  • Kolaylaştırılmış süreç ve gelişmiş teknoloji destekli operasyonlarla, tüm paydaşlar için ürünlerin izlenebilirliğinin artmasını sağlar. Örneğin, işletmeler müşterilerinin siparişin sevkiyat durumu hakkında eş zamanlı olarak görüntülemesini sağlayabilir. Aynı zamanda, müşteri teslimat adresini güncellemek isterse, lojistik ortağına bu güncellemeler anında gönderilmelidir.
  • Diğer bir avantaj, artan işgücü yönetimi verimliliğidir. Teslim alınan envanterin boşaltılması işleminden sevkiyat için paketlenmesine kadar plan tüm süreçlerde gerekli olan işgücünün iyi planlanması gerekir. Bu sayede işgücü yönetiminde de verimlilik sağlanmış olur.
  • Güçlü bir sipariş alma ve siparişlere cevap verme altyapısı sayesinde müşteri memnuniyetini maksimum seviyeye çıkarılır. Ayrıca taşımacılık yönetimi, pazara giriş süresini etkileyen üretim ve stok yönetimini planlamada oldukça önemli rol oynar. 
  • Yurtiçi ve uluslararası lojistik yönetimi; sistematik risk azaltma ve iyi planlanmış operasyonlar sağladığı için müşteri memnuniyetinden taviz vermeden karlılığı en üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olur.

Lojistik Yönetiminin Önemi

Lojistik yönetiminin temel amaçlarından birisi kaynakları ve ürünleri tasarımdan tamamlanmaya ve son olarak da müşteriye ulaştırmak için daha etkin ve verimli çözümler bulmakla ilgilidir. Ancak bu amacı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de müşterilerin isteklerine cevap verebilmek ve mümkün olan en iyi hizmeti vererek müşterilerin memnuniyeti devam ettirmektir. 

Müşteriler sektör firmalarından daha iyi hizmet beklentisinde oldukça, pazarda daha hızlı, daha doğru ve yüksek kalitede sevkiyat gerçekleştiren firmalara olan ihtiyaç da artar. Sektörde müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde gerçekleşebilmesi ise lojistik yönetimi faaliyetleri sayesinde gerçekleşir. Süreç yönetiminin önemli olmasının bunun dışında başka nedenleri de vardır. Buna örnek olarak; taşımacılık yönetimi firmanın tedarik zincirinde görünürlük ve şeffaflık sağladığı için oldukça önemlidir. Alanında uzman profesyoneller, geçmişe ait verileri analiz ederek gelecekteki malzeme akışını daha iyi hale getirebilir. Bu yüzden, taşımacılık yönetimi gelirlerin artmasına ve gider kalemlerinin azalmasına da yardımcı olur. Bunun dışında müşteri hizmetlerini geliştirdiği için şirketin markasına olumlu bir katkıda bulunarak daha fazla iş imkanı yaratır. 

Uluslararası lojistik yönetimi, tedarik zincirinin kontrolünü sağladığı için envanterin doğru seviyede tutulmasını ve malların ters akışını da organize eder. Bu sayede firmalar operasyonlarında maliyet tasarrufu elde eder. Hem olumlu hem de olumsuz çeşitli faktörlerden dolayı taşımacılık yönetimi önemlidir. İyi bir taşımacılık yönetimi; üretilen malların en düşük maliyetle güvenilir bir şekilde teslimatının yapılmasına olanak tanır. Bu durum firma için hem maliyet tasarrufu hem de müşteri memnuniyeti ile sonuçlanır. Ancak sistemli ve düzenli olmayan bir taşımacılık yönetimi, hasarlı veya zamanında teslim edilmeyen gönderilerle sonuçlanabilir. Bu da müşteri memnuniyetsizliklerine, iadelere ve daha yüksek maliyetlere yol açar. Bu olumsuz sonuçlar ile karşılaşmamak için etkin lojistik yönetimi oldukça önemlidir. Bu da; doğru bir planlamayı, en uygun yazılım sisteminin seçilmesini, uygun incelemeyi, süreci doğru yönetmeyi ve doğru kaynakları bulmayı kapsar.

Esalco Lojistik deneyimli, bilgili ve uzman personeli sayesinde tüm nakliyat işlemlerinizin sorunsuz, güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Lojistik yönetimi hizmeti ile hem ulusal hem de uluslararası nakliye işlemlerinizin planlandığı gibi yürümesine imkan verir. Siz de Esalco Lojistik ile iş birliği yaparak şirketinizi küresel anlamda daha üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: YEŞİL LOJİSTİK NEDİR?


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!