tedarik-zinciri-yonetimi-1200x674-1-1.jpg

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

BİLGİLER

Tedarik zinciri, lojistik alanında en dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Tedarik zincirinin doğru bir biçimde yönetilmesi hem şirket maliyetlerinde düşüşe hem de lojistik yöntemlerinin gelişmesinde etkili olmaktadır. Tedarik zincirinin gelişmesi ve uygun yollar ile yönetilmesi için optimizasyonu sağlayacak donanımlı kişiler ile çalışılmalıdır.

 

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri genel hatları ile açıklanacak olursa, en az maliyet ve verimlilik esası ile en verimli yöntemler kullanılarak; lojistik malzemelerinin, lojistik için ayrılan bütçenin ve işletme pratiklerinin yönetimidir. Lojistik hizmeti birçok kullanıcı için sadece nakliyat işlemlerinin gerçekleştiği bir alan gibi görülse de lojistik süreçlerinde birden fazla faktör etkili olmakta birçok farklı tüzel ya da kurumsal şahıs bu süreçlerin bir parçası olarak rol oynamaktadır. Lojistik süreçlerinin tüm aşamaları hem tedarikçileri hem alıcıları hem de dağıtıcıları ilgilendirir. Dolaylı olarak müşterilerinde katılım gösterdiği bu alandaki işlerin usulüne uygun ve verimlilik temelli bir şekilde tamamlanması için tedarik zinciri yönetiminin etkili bir biçimde gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

Etkili Bir Tedarik Zinciri Yönetimi ile Elde Edilen Avantajlar

Tedarik Zinciri Konteynerler

Gelişen teknolojiler ile tüm dünya genelinde ticaret ağı genişlemiş, müşteriler ile üretici firmalar arasındaki mesafeler artmıştır. Tedarik zincirlerinin de bu nedenlerden dolayı gelişme göstermesi tedarik zincirlerinin yönetimi konusuna da verilen önem artmıştır. Tedarik zinciri yönetilmesi müşterilere ihtiyaçlarına yönelik etkili ve doğru çözümler sunmak, zaman kullanımını verimli bir şekilde ayarlamak ve üretim ile ticaretin tüm aşamalarında karı maksimize etme odaklı bir politika gütmek anlamına gelmektedir. Tedarik zinciri yönetiminin amaçları ve sağladığı avantajlar aşağıdaki maddeler halinde sıralanabilir:

  • Doğru bir tedarik zinciri yönetimi tedarikin sürekliliğini sağlayarak kâr marjını yükseltir.
  • Tedarik yönetiminin etkili bir biçimde sağlanması tedarikin diğer aşamalarını oluşturacak olan güvenilir lojistik firmalarına ulaşımı kolaylaştırır.
  • Stoklarda yaşanan kayıplar ve kazaların önüne geçilmiş olur.
  • Üretici firma ya da işletmelerin piyasadaki rekabet olanakları genişler.
  • Ham maddelerin ve ara malların belirli standartlara tabii olması olanaklı kılınır.
  • Ürün kalitesinde artış gözlemlenir.
  • Üretim faaliyetleri için gerekli olarak maliyet kalemlerinde düşüş gözlemlenir.
  • Firmaların itibarları ve tanınırlıkları yükselir.
  • Yönetim giderlerinde azalışlar meydana gelir.
  • Hizmetler belirli standartlara göre düzenlenir bu da hizmet kalitesinde artış yaşanmasını sağlar.
  • Tedarik zinciri yönetimi ile üretim aşamaları rutin bir şekilde gerçekleştirerek kesintisiz servis, malzeme ve bilgi akışı sağlar.
  • Alınan mal ve hizmetlere düşük maliyetle ulaşmayı salar.

 

Tedarik Zinciri Bileşenleri Nelerdir?

Tedarik zinciri çok geniş bir alana vurgu yapmaktadır. Üretimin ve ticaretin tüm aşamalarını içinde bulunduran bu zincirdeki aktörlerin sayısı da bu nedenle fazladır. Genel olarak tedarik zincirinde aktif bir biçimde rol olan aktörler aşağıdaki gibidir.

  1. Hizmet Sağlayıcılar: Üretimin ilk aşamasından, üretilen malın müşteriye ulaşmasına kadar olan aşamaların tümünde rol oynayan hizmet sağlayıcılar, tedarik zincirinin en önemli bileşenlerinden biridir. Her bir hizmet sağlayıcının alanında uzman olması firmaların kâr marjını yükselterek büyümelerini sağlar. Hizmet sağlayıcılar kişiler olabileceği gibi bir alanda uzmanlaşmış kişilerden oluşan gruplar da olabilir.
  2. Kaynaklar: İnsan kaynakları, halka ilişkiler kaynakları, üretim kaynakları, tedarik kaynakları gibi bileşenlere ayrılabilen kaynaklar da tedarik zincirinde aktif bir biçimde yer alırlar.
  3. Faaliyet Sağlayıcılar: Ticari işlemlerin gerçekleşmesi, taşıma işlemlerinin kontrolü ve üretim işlemlerinin denetiminde yer alan kaynak sağlayıcılar ile ticaret çok daha kolay bir hale gelmekte, tedarik zinciri sorunsuz bir biçimde işlemektedir.

Tedarik zinciri yönetimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında planlı ve gerçeğe uygun bir çalışma stili belirlemek gelir. Üreticiler kadar tüketicilerin de önemsenmesi dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeridir. İlk önce sipariş miktarı ve talebe yönelik incelemelerde bulunulmalıdır. Ne kadar sipariş geldiği ve bu siparişlerin ne kadar sürede teslim edileceğini belirledikten sonra siparişlerin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan ürünlerin satın alma süreçleri başlatılır. Satın alma süreçlerinde verimlilik ve maliyetlerin yanı sıra ürünlerin kalitesine ve fiyat performans oranlarına da dikkat edilmelidir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra üretimin nasıl gerçekleşeceğine ve ne kadar süreceğine dair bir plan oluşturulmalıdır. Üretim sürecine geçilmesinden sonra üretim sürecinin her aşaması denetlenmeli ve eksiklikler giderilerek üretimin hızlanması sağlanmalıdır. Üretimin tamamlanması ile birlikte stok miktarının belirlenmesi gerekir. Belirli bir stok oranına uygun şekilde belirlenen ticaret planı da bu aşamada devreye girer. Ticaret için gerekli olan nakliye süreçleri de dikkatli bir şekilde tasarlanmalıdır. Ürünlerin taşınması sırasında herhangi bir zarara uğramamaları için profesyonel bir lojistik firması ile çalışmak gerekmektedir. Ürünlerin taşıma aşamasına geçilirken paketlenme ve depolama işlemleri de tamamlanmalı bu noktada en etkili çözümler ile hareket edilmelidir. Taşıma süreci tamamlandıktan sonra malların alıcı firmaya ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir.

 

Tedarik Zinciri Türleri Nedir?

Tedarik zinciri türleri kendi aralarında belirli gruplara ayrılır. Gelecekte yaygın bir şekilde kullanılacağı düşünülen yeşil tedarik zincir nedir, sorusuna, çevre dostu politikalar ile tasarlanır ve çevre dostu yenilenebilir enerjiler kullanılarak gerçekleşen tedarik zinciri yönetimi türüdür cevabı verilebilir. Basit tedarik zinciri olarak adlandırılan tedarik zinciri türü ise tedarik zinciri aşamalarının belirli zamanlarda klasikleşmiş yöntemler ile denetlenmesini ifade eder. Küresel ölçekte üretim ve ticaret yapan firmalar küresel tedarik zincirlerine sahiptir. Bu zincirlerin aşamaları sayıca çok olduğu için zincirin yönetiminde rol oynayan kişi sayısı da daha fazla olmaktadır.

Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konusunda alanında uzman ekibe sahip olan bir firma ile çalışmak birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Tedarik zinciri yönetiminin verimlilik esasına dayalı bir biçimde gerçekleşmesi üretim, ticaret ve ulaşım aşamalarının tümünde maliyet oranlarının düşürülmesine katkı sağlar. Kaynakların etkili bir biçimde kullanılması da elde olan kaynaklar ile daha fazla üretim yapılmasını kolaylaştırır. Bu sayede üretim yapan firma üretim ölçeğini genişletmiş olur.
  • Zamanında yapılan ticaret firmaların itibarlarını korumasına ve yükseltmesine katkı sağlamaktadır. Firmaların itibar kazanmaları küresel pazarlarda rekabet olanaklarını arttırarak müşteri memnuniyeti kazanmalarını da sağlar.
  • Tedarik zinciri yönetimi üretim aşamalarını da kapsadığı için üretilmesi gereken mal miktarını da açıkça ortaya katkı sunar. Ne kadar mal üretileceğinin belirli olması ticareti kolaylaştırarak, malların satılamama riskini ortadan kaldırır.
  • Tedarik zinciri yönetimi ile pazarlardaki gelişmeler takip edilir. Bu sayede üretici firmalar yeni teknolojilere ve yeni uygulamalara daha hızlı cevap verebilir, uygun yöntemlere kısa sürede entegre olabilir.
  • Tedarik zinciri yönetimi tedarik süresini azaltır. Özellikle uluslararası ticaret yapan firmalar etkili bir yönetim ile usullere uygun bir biçimde tamamladıkları belgeler, sözleşmeler ve raporlar ile hiçbir problem yaşamadan mallarını temin edebilir

Esalco Lojistik ile tedarik zincirinin tüm aşamalarını başarılı bir şekilde yönetebilir, ticari işlerinizi hiçbir kesintiye uğramadan rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Alanında uzman çalışanları ile tüm sorunlara anında cevap verebilen Esalco Lojistik ile firmanızın büyümesine katkı sunarak kâr marjınızı yükseğe çekebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Tersine Lojistik Ne Anlama Gelmektedir?


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!