ULUSLARARASI LOJİSTİĞİN ÖNEMİ
Küreselleşen dünyada uluslararası lojistiğin önemi her geçen gün artmaktadır. Gerek ülkeler gerek çok uluslu firmalar lojistik stratejilere yatırım yapmanın önemini her geçen gün daha net biçimde görmektedirler. Müşteri memnuniyetinin yanı sıra, maliyetlerin de mümkün olduğunca düşük kalmasını hedefleyen bu lojistik stratejiler, firmaların ve ülkelerin uzun dönemli rekabet avantajı yaratmalarına da yardımcı oluyor.
Yenilenen ve gelişen ticari faaliyetler, uluslararası lojistik firmalarının iş alanlarını her geçen gün daha da geliştirmelerinin önündeki en büyük motivasyon kaynağı. Sıfır stok sistemler, yapay zeka bazlı programlardaki yenilikler, gelişen tedarik zincirleri ve her geçen gün küreselleşmeye devam eden üretim ve tüketim döngüleri uluslararası lojistik ve taşımacılık adına atılacak adımların ve yapılacak yatırımların öneminin her geçen gün artmasına neden oluyor.
Üretimin ve ihtiyaçların neredeyse her gün yeniden şekillendiği ticari dünyada, lojistik firmaları da sadece yaptıkları işle sınırlı kalmayarak, katma değer sağlayan hizmetler üretmeye başladılar. Bu sayede, zaten yadsınamayacak bir öneme sahip olan lojistik sektörü, daha da büyük ilerlemeler kaydederek, ticari dünyadaki değişimin de en önemli parçalarından biri halini almıştır. Uluslararası nakliyat alanındaki yenilikler üretim yöntemlerindeki değişikliklerin büyük kısmını hayata geçirilebilir hale getirirken, yeni taşımacılık yolları ve yöntemleri de üretim sürelerini etkileyerek iş modellerine zemin oluşturmuştur. Firmaların lojistik stratejileri ve tedarik zincirleri, ürün ve hizmetlerini müşterilerine ne kadar verimli bir biçimde ulaştırabildiklerinin ölçütü haline gelmiştir.
Uluslararası nakliye firmaları hız ve güvenlik konularında artan bir performans grafiği çizerlerken, konteyner taşımacılığında intermodalite ve multimodal ulaştırma kavramlarının ortaya çıkışı bu alandaki gelişmelere ivme kazandırdı. Kapıdan kapıya nakliyede, çok farklı lojistik disiplinlerin bir arada ve birbirleriyle entegre olacak şekilde kullanılmaya başlanması, bir yükün başlangıç noktasından ulaşacağı son destinasyona kadar hızlı, güvenli ve mümkün olabildiğince ekonomik taşınmasına imkan sağladı. Bunun yanı sıra, nakliye araçlarının en verimli şekilde kullanımı için atılan adımlar hizmet ücretlerinin düşmesine, bu sayede rekabet avantajının da korunmasına olanak sağladı.
Tüm bunların yanı sıra özellikle bilişim teknolojisi alanındaki gelişmeler de uluslararası nakliyenin günümüzde geldiği noktanın belirlenmesindeki önemli unsurlardan biri olmuştur. Elektronik veri değişimi teknolojileri uluslararası ağlarda çoklu yolla erişilebilen sistemlerin kurulmasına zemin hazırlamış, hem müşterilerin hem dünyanın dört bir yanındaki tedarikçilerin aynı sistem üzerinden aynı yük ile ilgili nakliye bilgilerinin her noktadan erişilebilir olmasına imkan sağlamıştır.
Nakliye ağlarının büyümesi ve küreselleşen ekonomik yapı içerisinde ticaret hacminin artması, lojistik ihtiyaçların karşılanmasında dış kaynak kullanımını da berberinde getirmiştir. Bu model, aracı firmaların rollerinin de önem kazanmasına sebep olmuştur. Lojistik hizmet sağlayıcıların seçiminde müşteri memnuniyeti anlayışıyla verilen hizmetin öneminin her geçen gün daha da arttığının da altını çizmekte fayda var. Müşteriler, lojistik tedarik zinciri stratejilerini oluştururken onlara bu konuda yardım edecek, en etkin ve hesaplı çözümleri oluşturacak ve en kaliteli hizmeti verebilecek firmalarla uzun soluklu ortaklıklar kurmakta ve üretim planlarını bu hizmetlerin mümkün kıldığı zemin doğrultusunda şekillendirmektedirler.