uluslararasi-tasimacilik-1200x674-1-1.jpg

Uluslararası Lojistik Hizmetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

BİLGİLER

Uluslararası lojistik genel tanımı itibari ile üretici firmaların mallarını dünyanın farklı bölgelerine göndererek yaptığı ticaret faaliyetinde, malların taşınması ve teslim edilmesini sağlayan lojistik türüdür. Uluslararası lojistik ile mal ve eşyaların ithalat ya da ihracatı yapılabilir. Dünya genelinde ticaret yapan büyük firmaların kullandığı uluslararası lojistik yöntemi gün geçtikçe gelişmekte ve yeni çözümler sunmaya devam etmektedir. Lojistik nedir? Başlıklı içeriğimizide ziyaret edebilirsiniz.

 

Genel Hatları ile Uluslararası Lojistik Nedir?

Uluslararası lojistik yöntemleri lojistiği yapılacak olan malların cinsine, ağırlığına ve miktarına göre belirlenmektedir. Bu lojistik yönteminin aşamalarını belirleyen bir diğer faktör de ticareti yapılacak olan mal ve eşyaların nereden temin edilip nereye aktarılacağıdır. Uluslararası lojistik yapılırken düşük maliyet kullanmak, lojistiğin kaliteli ve sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak, planlanan zaman aralığında mal teslimini yapmak ve uluslararası lojistik için gerekli olan sözleşme, rapor ve belgelerin eksiksiz bir biçimde tamamlanması gerekmektedir.

Uluslararası lojistik hizmetinden faydalanmak isteyen şirketler, seçecekleri lojistik firmalarının sadece taşıma alanında değil, yükleme, depolama ve ambalajlama gibi konularda da hizmet vermesini bekler. Tüm bu hususlar lojistiğin gerçekleşeceği yolun cinsine ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Başarılı bir lojistik işleminin gerçekleşmesi için sektörde öncü bir konuma sahip olan lojistik firması ile anlaşmak önemlidir.

 

Uluslararası Lojistik Hizmetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uluslararası Lojistik Hizmeti

Uluslararası lojistik aşamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların önemsenmesi dâhilinde uluslararası lojistik süreçlerinin hepsi sorunsuz bir şekilde işleyebilir. Öncelikle gönderimi sağlanacak olan malların hangi yollar aracılığı ile teminini belirlemek önemlidir. Uluslararası taşımacılıkta denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu kullanılmaktadır. Bu yollardan hangisinin seçileceği yük miktarı ve maliyet oranına göre belirlenir. Havayolu taşımacılığı diğer taşımacılık türlerine göre daha maliyetli ve yük miktarı açısından daha sınırlı olduğu için genelde denizyolu, karayolu ve demiryolu taşımacılıkları tercih edilmektedir.

Uluslararası lojistikte tek yol kullanılabileceği çoklu olarak birden fazla yol da kullanılabilir. Örneğin multimodal taşımacılık yapılacaksa karayolu ve denizyolu ikilisi birlikte kullanılmaktadır. İntermodal taşımacılıkta ise konteyner kullanımı yaygın olup elleçleme yönteminin kullanılmasına gerek duyulmamaktadır. İki farklı taşıma modelini birleştiren uluslararası taşımacılık türlerine kombine taşımacılık adı verilmektedir. Bu taşımacılık türleri gerçekleştirilen ihtiyaç duyulan belge ve sözleşmeler de farklılık gösterir.

Multimodal taşımacılıkta tek bir sözleşme ile tüm işlemler halledilebilirken diğer taşımacılık türlerinde birden fazla sözleşme yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Multimodal taşımacılıkta sürecin başından sonuna kadar tek bir taraf sorumluluk sahibi olurken intermodal taşımacılıkta tarafların farklı sorumlulukları mevcuttur. Uluslararası lojistik için gerekli olan belgeler düzenlenirken dikkat edilmesi gereken temel nokta, taşımacılığı yapılacak olan mal ve taşımacılık süreci hakkında genel bilgiye sahip olmaktır.

Uluslararası lojistik gerçekleşirken kullanılacak olan yollar, bu yollar üzerinde bulunan gümrük noktaları, malların depolanma bilgileri, vergi ve tasarruf bilgileri gibi konularda detaylı bilgiye sahip olmak gerekli belgelerin düzenlenmesini kolaylaştırır. Uluslararası lojistik için gerekli olan belge ve raporlar genel itibari ile aşağıdaki gibidir:

  • CMR Belgesi
  • Nakliyeci Makbuzu
  • Araç Karneleri
  • Paket Posta Mektupları
  • Tesellüm Belgeleri
  • Gümrük Belgeleri
  • Taraflar Arasında Kurulan Sözleşmeler
  • İthalat ve İhracat Belgeleri
  • Konşimentolar
  • Menşe Belgeleri
  • Lojistik Yapılacak Ülkenin Kurallarına Uyumluluk Gösterildiğini İspatlayan Belgeler

Uluslararası lojistikte bazı ürün kısıtlamaları bulunmakta her malın taşınması mümkün olmamaktadır. Özellikle çevreye zarar verebilecek olan malların taşınması için birçok kural bulunmaktadır. Uluslararası standartlar tarafından belirlenen bu kurallara uyulmadan malların taşınması halinde birçok cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu malların başlıkları şunlardır:

  • Alkol ve alkol ürünleri
  • Zehirli ve kimyasal maddeler (genel adlandırma olarak tehlikeli maddeler)
  • Karbon piller
  • Uyuşturucular
  • Keskin ve zarar verme amaçlı olarak kullanılabilecek nesneler

Gelişen teknolojiler ve her geçen gün artan ulaşım imkânları, uluslararası lojistik yöntemlerinin de gelişimini sağlamaktadır. Dünyanın bir ucundan başka bir ucuna ticaret yapmayı kolaylaştıran bu lojistik türü ile üretimini yaptığınız malları neredeyse dünyanın istediğiniz bölgesine (norm ve sözleşmelere bağlı kalarak) gönderebilirsiniz. Lojistik alanındaki gelişmeler, yeni ulaşım imkânları ve ülkelerin prosedürlerinde meydana gelen farklılıkların takibi uluslararası lojistik yapmak isteyen şirketlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Yeni gelişmelerin takibi hem işlerin sürekliliğinde herhangi bir kesinti yaşanmasını önler hem de yeni yollar ve yeni seçenekler ile maliyetleri düşürücü bir etki yaratabilir. Bunun için ticaret yapan firmaların lojistik işlemlerini takip edecek, sektördeki gelişmeler hakkında onları bilgilendirecek bir lojistik şirketi ile çalışmaları tavsiye edilmektedir.

 

Uluslararası Taşımacılıkta Yönetim

Etkili ve çözüm odaklı bir uluslararası taşımacılık yöntemi geliştirebilmek için taşımacılığın tüm aşamalarında yeterli bilgiye sahip olan uzmanlar ile çalışmak gereklidir. Sadece üretici firma değil, nakliyat firması da bu süreçlere dâhil olmalı, lojistiğin verimli bir biçimde gerçekleşmesini sağlamalıdır. Tedarik zinciri yönetiminin önemi bu noktada devreye girer. Uluslararası taşımacılık süreçleri ülke içi taşımacılık süreçlerine göre çok daha karışık ve komplekstir. Bu nedenle tedarik zinciri yönetiminin doğru bir şekilde uygulanması gerekir.

Krizlere çözüm sunabilecek bir tedarik zinciri ile uluslararası taşımacılık aşamalarının tamamında maliyeti azaltmak söz konusu olabilir. Ayrıca uluslararası taşımacılık yapan firmaların küresel pazarda bir yer edinmesi ve adlarını tüm dünya geneline duyurabilmeleri için lojistik aşamalarında sorun yaşamamaları gerekir. Bunlara dikkat edildiği takdirde firmalar ölçeklerini büyüterek kar maksimizasyonu sağlamış olur. Etkin bir tedarik zinciri yönetimi malların hangi modlar ile taşınacağını belirlemede de faydalı olacağı için lojistik maliyetlerinin düşürülmesini ve gerekli olan belgelerin temin edilmesini kolaylaştırır.

Uluslararası lojistiğin tedarik zinciri yönetimi ile desteklenmesi iş süreçlerinin kaliteli bir şekilde tamamlanmasını sağlar ve müşteri memnuniyeti sağlanmasını olanaklı kılar. Uzun yolculuklar ile dünyanın bir ucundan başka bir ucuna gönderilen malların yolculuk esnasında herhangi bir zarara uğramaması gerekmektedir. Bu nedenle paketleme, ambalajlama ve depolama işlemlerinin her birine büyük önem verilmelidir. Bu sebeple yapılan tüm işlemler belirli planlar ile önceden kurgulanmalı ve bu planlar dâhilinde bir iş akış tasarımı yapılmalıdır.

Acil durumlar ve olası kazalar için de önceden birden fazla plan yapılması gerekmektedir. Bu sayede olası risklere ve zararlara karşı önlem alınmış olur. Bu riskleri ve zarar edilmesini azaltmak için taşımacılığı yapılacak olan malların sigortalanması da gereklidir. Sadece teknik problemler değil doğal afetler gibi problemler yüzünden de malların zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için yapılan sigorta işlemi sayesinde mallar zarar görse dahi oluşan zararların tazmini ödenir. İş akışında ne kadar az aksama olursa lojistik aşaması o derece başarılı olur.

Tüm bu aşamaların sorunsuz bir şekilde tamamlanması, kaliteli ve verimli bir lojistik sağlanması için çalışılacak olan firmaların seçimi de büyük önem arz etmektedir. Şirketlerin kaliteli firmalar ile çalışması kendi kalitelerini artırıcı bir etki de yaratmaktadır. Esalco Lojistik, uluslararası taşımacılık işlemlerinizin tüm aşamasında etkin bir biçimde rol oynar. Taşımacılığı gerçekleştirilecek olan mal ve eşyaların sorunsuz bir biçimde ulaşacakları yere gönderilmesini sağlar, gerekli olan belge ve sözleşmeleri düzenleyerek resmi işleri halleder ve şirketinizin itibar kazanmasını kolaylaştırır.

 

İlginizi Çekebilir: ULUSLARARASI LOJİSTİK HİZMETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Esalco Logo

Esalco Lojistik olarak kurulduğumuz 2011 yılından beri en sade anlatımıyla, bir ürünü ya da hammaddeyi, bir noktadan diğer bir noktaya taşıyoruz. Kulağa çok basit gelebilir ancak biz lojistiğin basit görünümünün ardındaki derinliği çok seviyoruz. Çünkü taşıdığımız her bir ürünle ya da hammaddeyle insanlara aslında özgürlüğü, mutluluğu, teknolojiyi, ağız tadını, ilhamı, hayata dair küçük zevkleri, renkli keşifleri, zamanı taşıyoruz.

İLETİŞİM

Merkez/HQ: Altunizade Mah. Mahir İz Cad. B Blok No: 9/1B İç Kapı No: 7 Üsküdar / İstanbul
Şube/BR: Konak Mah. Badem Sok. Lotus Plaza N0:26/B D:33 Nilüfer/BURSA
Şube/BR: Çınarlı Mahallesi,Şehit Fethi Sekin Cad No.3 Sunucu Plaza B Blok K.9/901 35170 Bayraklı / İzmir.
Şube/BR: Güvenevler Mah. 1928 Sok. Ekinci Global İş Merkezi Sitesi K.14 No:5/25 Yenişehir – MERSİN.
Şube/BR: Hoşnudiye Mahallesi 746 Sok No13 D.65 Soho Business Center Tepebaşı / Eskişehir.
Sube/BR: Istanbul Havalimani Kargo Terminali Tayakadin Mah. Nuri Demirag Cad. Bina No:33 İc Kapi No:170 Arnavutkoy / Istanbul
Sube/BR: 1 rue de la Haye, 93290 Tremblay En France Paris/France
+33 647 37 63 81
contact@esalco-paris.fr
Sube/BR: Twin Towers Wienerbergstr.11 A-1120 Wien / Austria
+43 1 99460 – 5065
vienna@esalco-vienna.at
Sube/BR: SKYPARC Batiment St.Exupery Rue Constellation 67960 ENTZHEIM Strasbourg / France
+33 7 60 86 90 04
contact@esalco-strasbourg.fr
FZCO:Warehouse No FZS1AJ06 & FZS1AJ07 Jebel Ali Freezone South / Dubai / UAE
+971 4 343 4605
contact@esalco-uae.ae

Teklif Al!